PEMERHATIAN KE ATAS SIFAT-SIFAT
DAN CARA-CARA PELUPUSAN SPESIMEN
Dalam
prinsip-prinsip pengambilan spesimen salah satu prinsipnya ialah untuk
melakukan pemerhatian ke atas spesimen.
Tujuannya adalah
untuk mengesan keabnormalan.
Pemerhatian
spesimen urin
Urin yang normal
mengandungi :-
·
96%
air dan 4% bahan-bahan terlarut
·
bahan-bahan
terlarut organik adalah urea, amonia, kreatinin dan asik urik
·
bahan-bahan
terlarut bukan organik, adalah natrium, klorida, kalium, sulfat, magnesium dan
fosferus.
Berikut adalah
sifat-sifat urin yang anda perlu anda perhatikan dari segi:-
a.
amaun
b.
warna
c.
bau
d.
pH
a.
Amaun/Isipadu
amaun urin berbeza
diantara individu. Ia dipengaruhi oleh
beberapa faktor seperti pengambilan cecair, pemakanan, perpeluhan, suhu
persekitaran, perdarahan, tekanan darah, ubat-ubatan dan beberapa jenis
penyakit.
Amaun urin yang
dikeluarkan oleh badan biasanya adalah dalam lingkungan 800-1500ml dalam masa
24 jam untuk seorang dewasa (lebih kurang 250-400ml setiap kali kencinga)
Jika amaun yang dikeluarkan
dibawah 30 ml sejam bagi seorang dewasa anda perlu laporkan dengan segera.
Bagi kanak-kanak,
amaun urin yang dikeluarkan adalah dalam lingkungan 300-1500ml dalam 24 jam
(1mlper kg/berat badan/24 jam)
b. Warna
Warna urin yang
biasa adalah warna kekuningan (Amber colour) dan jernih
Warna kuning pada
uri boleh berlaku akibat beberapa sebab:-
i. berwarna kuning muda/amber muda akibat
pengambilan cecairan yang berlebihan
ii. berwarna
pekat/amber tua disebabkan kekuranan pengabilan cecair, dehidrasi
iii. berwarna oren
tua disebabkan ubat seperti Rifampicin
iv. Berwarna
kemerahan atau coklat tua (Smoky) disebabkan urin mengandungi darah akibat
daripada hematuria. Boleh berlaku jika
ada kecederaan atau penyakit sistem urinari
v. Keruh (cloudy) akibat daripada kehadiran
bahan-bahan seperti albumin, nanah
Cara pelupusan
Semua spesimen
urin pesakit hendaklah dilupuskan mengikut polisi pihak hospital/institusi
dimana anda ditempatkan
Sifat-sifat Feses
a. Amaun atau kuantiti
Amaun atau
banyaknya feses yang dikeluarkan oleh badan berbeza mengikut pengambilan
makanan. Biasanya amaun atau banyaknya
feses yang dikeluarkan oleh badan berbeza mengikut pengambilan makanan. Biasanya amaun adalah diantara 100-400 gm
dalam sehari.
Feses bertambah
dalam amaun jika:
·
pengambilan
banyak makanan yang berfiber atau selulos, contohnya :-
makanan yang tinggi dengan fiber ialah sayur-sayuran,
buah-buahan dan bijirin
·
semasa
cirit birit jika ada gangguan di usus
amaun feses
berkurangan jika:
·
kurang
mengambil makanan yang berfiber
·
kehilangan
banyak cecair dalam keadaan muntah-muntah.
b. Warna
Feses orang dewasa
biasanya berwarna perang. Warna perang
disebabkan:
·
terdapat
bilirubin, iaitu pigmen hempedu
pigmen bilirubin
yang berwana merah dalam hempedu, ditukar ke urobilin dan stercobilin oelh
enx=zim bakteria dalam usus. Contohnya
bakteria-bakteria yang biasa didapati di usus ialah escherichia coli,
Escherichia Aerogeus dan Staphylococci.
Warna najis bayi
yang baru lahir:
·
ialah
hijau tua
·
juga
dikenali sebagai meconium
·
warnanya
menjdai kekuningan apabila bayi mula mnyusu.
Warna najis yang
dipengaruhi oleh ubat-ubatan:
·
ubat
zat besi akan menyebabkan najis berwana hitam
·
ubat
antasid menghasilkan najis yang berwarna keputihan
Warna tanah liat
(clay) atau pucat:
·
menunjuk
tiada hempedu dalam najis. Keadaan ini
berlaku apabila ada kesekatan di duktus hempedu. Contohnya batu karang hempedu, jaundis
obstruktif yang disebabkan batu karang hempedu/kolitiatis.
Warna hijau dan
cair
·
biasanya
terdapat dalam keadaan gastro enteritis iaitu inflamasi di gaster dan usus yang
menyebabkan cirit birit terutamanya dikalangan kanak-kanak
Warna hitam
seperti minyak tar dan berkilat
·
menunjukkan
pendarahan di bahagian atas salur penghadaman.
Contohnya pendarahan dari ulser peptik berwarna hitam oleh sebab
tindakan enzim-enzim penghadaman ke atas darah.
Najis ini dikenali sebagai melena.
Warna
berjalur/bercampur darah
·
menunjukkan
pendarahan dari salur penghadaman bahagian bawah. Contohnya dari rektum atau pendarahan dari
buasir (haemorrhoid) – distensi vena-vena di rektum
Warna
keputih-putihan
·
terdapat
dalam penyakit kolera. Dikenali sebagai
najis air beras
Warna ‘green-pea
soup’
·
najis
yang terdapat dalam penyakit tifoid.
Warna jeli merah
·
pengeluaran
jeli merah dengan feses dalam pesakit dengan gangguan intususepsi
c. Konsistensi
Najis normal
biasanya lembut, terbentuk dan lembab.
Penghasilan najis yang normal memerlukan penyerapan cecair yang cukup
Kekurangan
pengambilan air atau diet yang berprotein tinggi akan menghasilkan najis yang
keras dan susah dikeluarkan. Kesukaran
membuang air besar dipanggil sembelit (constipation)
Najis yang cair,
berlendir, tidak terbentuk dan membuang air besar kerapkali dalam sehari
dikenali sebagai diarea atau cirit-birit.
Keadaan ini berlaku akibat bertambahnya pergerakakn peristalsis atau
akibat infeksi oleh bakteria.
Contohnya
Salmonella Shigela.
d. Bentuk
biasanya bentuk
bujur mengikut ruang rectum terbentuk seperti riben menunjukkan sekatan
dibahagian hujung usus. Contohnya
tumbuhan di rektum
Dikalangan bayi,
najis yang berbentuk riben menunjukkan keadaan kongenital iaitu penyakit
“Hirschprung’ (ketiadaan sel-sel ganglion di sebahagian usus).
e. Bau
Bau najis adalah
bau tertentu. Bau najis bergantung
terhadap jenis makanan yang diambil dan juga oleh tindakan bakteria yang biasa
di dapati di usus besar.
Jika bau najis
terlalu busuk atau ‘foul smelling’ bermaksud ada infeksi atau darah dalam
najis.
f. Kandungan
Najis terdiri dari
bahan-bahan makanan yang tidak boleh dicernakan seperti:
·
makanan
yang mengandungi fiber
·
bakteria
yang mati
·
sel-sel
epitelial
·
lemak
·
protein
·
pigmen
hempedu
·
bahan-bahan
inorganik seperti kalsium dan fosfat.
Bahan-bahan
abnormal yang mungkin didapati dalam najis:
Nanah –
menunjukkan infeksi bakteria
Mukus- inflamasi
tau radangan di usus
Parsit (cacing) –
inffestasi denan parasit seperti cacing
Darah – pendarahan
dari trek usus
Lemak dalam
kuantiti yang banyak (tidak hadam)- menunjukkan gangguan di dalam penyerapan
atau ‘malabsorption’ di usus kecil
Benda-benda asing-
penelanan dengan tidak sengaja/sengaja.
Contohnya duit syiling, biji uah-buahan
Pemerhatian dari
segi kekerapan juga penting untuk mengenalpasti keadaan-keadaan abnormal. Kekerapan membuang air besar bergantung
kepada faktor-faktor seperti:
·
tabiat
seseorang pengambilan cecair dan makanan
·
aktiviti
seseorang
Ingatan:
Jika terdapat
pemerhatian-pemerhatian atau perubahan-perubahan yang abnormal, laporkan kepada
Jururawat terlatih atau Doktor dengan segera.
Pelupusan Feses
1.
Ekskreta
feses patutlah dilupus terus ke dalam lubang tandas, yang bersambung kepada
saluran ‘sanitary sewer’
2.
jika
feses disyaki mengandungi darah atau cecair badan yang berpotensi berjangkit ,
patuhilah polisi-polisi agensi/hospital untuk pembuangan bahan-bahan kumuh yang
berjangkit semasa proses pembuangan dan pembasmian.
Kahak
Kahak adalah mukus
yang dihasilkan oleh lapisan membran mukus di trek pernafasan
Sifat-sifat yang
perlu diperhatikan di dalam kahak adalah seperti berikut:
1. Amaun
·
amaun
kahak yang dikeluarkan adalah sebanyak 200-400ml dalam 24 jam. Keluaran kahak yang banyak menunjukkan adanya
radangan/infeksi trek pernafasan
2. Warna
·
warna
kahak juga berbeza, (putih diperingkat awal infeksi trek pernafasan)
·
putih
dan berbuih – bagi pesakit asma, TB
·
putih
kelabu /kekuningan biasanya mengandungi nanah (pyogenik). Terdapat pada pesakit yang mengalami infeksi
pernafasan yang tidak dirawat.
·
Warna
peang ( warna karat ) terdapat pada pesakit yang mengalami pneumonia/ infeksi
di paru-paru
·
Mengandungi
darah, yang masin merah menunjukkan ada pendarahan di bahagian atas trek
pernafasan (Hemoptesis). Biasanya
dialami oleh pesakit TB paru-paru diperingkat lewat, barah paru-paru.
·
Jika
kahak bercampur darah yang coklat kehitamanaktiviti seseorang
Ingatan:
Jika terdapat
pemerhatian-pemerhatian atau perubahan-perubahan yang abnormal, laporkan kepada
Jururawat terlatih atau Doktor dengan segera.
3. Bau
·
Biasanya
tidak berbau
·
Bau
busuk jika dihasilkan oleh pesakit yang mengalami bronkietasis, abses di
paru-paru
4. Konsistensi
·
Berbeza
mengikut jenis penyakit
·
Cair
jernih menunjukkan infeksi peringkat awal
·
Lekit,
lekat dan purulen menunjukkan peringkat infeksi lewat.
5. Kandungan
·
Mukus
·
Bakteria
·
Nanah
·
Air
liur
·
Darah
Cara pelupusan
kahak
Langkah pelupusan
kahak adalah sama dengan pelupusan najis.
Ciri –ciri
muntahan:
1. Muntah biasa ia mengandungi makanan separuh
hadam bercampur dengan cecair dan mukus dan berbau masam. Ini menandakan hanya kandungan perut
dikeluarkan.
2. cara muntah dikeluarkan
i. regurgitasi- berlaku dalam keadaan gastritis,
ulser peptik dan semasa 4. Warna muntahan
a. berwarna hempedu (bile-stained)
warna muntahan
hijau jernih kerana mengandungi cecairhempedu.
Ini menandakan semua isi kendungan perut sudah terkeluar. Muntah yang dikeluarakan adalah kandungan
doudenum
b. coklat hitam berbau busuk/najis. Ini berlaku dalam keadaan kesekatan usus
5. Kandungan
a. muntah bercampur darah (hematemesis). Perdarahan yang berlaku di varices esofagus,
ulser gaster atau duodenum menyebabkan muntah bercampur dengan darah.
b. kandungan bercacing. Keadaan ini boleh berlaku jika seseorang
mengalami infestasi cacing.
Faktor-faktor yang
menyebabkan muntah
1. Iritasi di dalam perut
ini berlaku akibat
daripada tindakan bahan kimia atau bakteria seperti dalam keadaan keracunan
makanan.
2. Keadaan luar biasa dalam perut
Iaitu penyakit
gastritis, mahupun pertumbuhan (kanser) dalm perut dan keadaan stenosis pilorik
3. Kesekatan usus
Keadaan boleh
berlaku selepas pembedahan yang melibatkan usus. Pergerakan peristalsis mungkin perlahan atau
berhenti akibat manipulasi usus semasa pembedahan atau kesan sampingan
anestesia.
4. Tekanan intrakranium meningkat
tekanan yang
meningkat ke atas pusat kawalan muntah di medula oblangata akan menyebabkan
muntah. Ini berlaku dalam keadaan
meningitis, kecederaan otak dan ketumbuhan diserebrum/serebelum
5. Rangsangan (stimulasi)
Keadaan-keadaan
berikut boleh merangsangkan pusat muntah di otak iaitu:
i.
tersedut
bau busuk
ii.
muntah
tanpa sebab
iii. Projektil – ini berlaku dalam keadaan
stenosis pilorik
3. Amaun dan kekerapan muntah
banyaknya yang
dimuntah hendaklah dicatit untuk pengawasan keseimbangan pengambilan
muntah yang
berterusan boleh menyebabkan dehidrasi dan malnutrasi
i. melihat
benda-benda yang menjijikkan seperti mayat dan lain-lain
ii. pening
kepala
iii. kesakitan yang terlalu kuat.
Pelupusan muntah
3.
Pelupusan
muntah patutlah dilupus terus ke dalam lubang tandas, yang bersambung kepada
saluran ‘sanitary sewer’
No comments:
Post a Comment